Volkswagen heeft miljarden extra opzijgelegd om de oplopende kosten van het dieselschandaal te kunnen opvangen.

By | 8 augustus 2016

Dat maakte de autofabrikant vrijdag bekend, daags nadat het op hoofdlijnen een akkoord had gesloten over een compensatieregeling voor Amerikaanse autobezitters.

Volkswagen had al een voorziening getroffen van 6,7 miljard euro, dat bedrag is nu verhoogd naar 16,2 miljard euro.

Het Duitse bedrijf bracht ook de eerder uitgestelde jaarcijfers over 2015 naar buiten. Het grootste autoconcern van Europa boekte vorig jaar een nettoverlies van 1,6 miljard euro, tegen een winst van circa 11 miljard euro een jaar eerder. De omzet steeg met meer dan 5 procent tot circa 213 miljard euro.

Verlies

Het is het grootste verlies voor Volkswagen ooit. In verband met het verlies wordt het dividend verlaagd. De winstuitkering bedraagt slechts 0,17 euro per aandeel, terwijl een jaar eerder nog een recorddividend werd uitgekeerd van 4,86 euro. Het concern verwacht dat de omzet vanwege uitdagende marktomstandigheden dit jaar zal dalen, maar dat er wel een winst zal worden behaald.

In september vorig jaar kwam aan het licht dat Volkswagen had gesjoemeld met software om de uitstoot te meten. Bij laboratoriumtesten leken de diesels schoner dan ze in werkelijkheid zijn. In verband met het schandaal moeten wereldwijd miljoenen auto’s teruggehaald worden naar de garage voor aanpassingen aan de motoren en software.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Donderdag werd bekend dat Volkswagen een groot deel van de sjoemeldiesels in de Verenigde Staten gaat terugkopen. Daarbij zullen de bezitters een forse schadevergoeding ontvangen. Het gaat om ongeveer 480.000 wagens.

Autofabrikanten

Verschillende Duitse autofabrieken maakten eerder vrijdag bekend in eigen land circa 630.000 auto’s terug naar de garage in de nasleep van het grootscheepse emissieschandaal.

In opdracht van de regering worden auto’s van een reeks Duitse merken onder de loep genomen, zodat kan worden uitgesloten dat is gesjoemeld met de uitstoot. Dat maakte een Duitse regeringsfunctionaris vrijdag bekend.

Met de terugroepactie wil de Duitse overheid voorkomen dat de uitstootwaarden van auto’s bij testen worden gemanipuleerd. De terugroepactie is onderdeel van een breder onderzoek naar de uitstoot van vervuilende stoffen bij dieselmotoren.

Vorig jaar bleek dat bij miljoenen auto’s van Volkswagen gesjoemeld was met emissietests.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *